Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2021 11:35 - Управляваща компания: как бактериите ръководят хората
Автор: radostinalassa Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2438 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Хората мислят, че са господари на живота си. Но арогантният Homo sapiens греши. Животът ни се управлява от трилиони малки същества. Те не знаят как да мислят или говорят, но това изобщо не им пречи да вземат решения вместо нас.   Ако вземете условния среден Homo sapiens - на 30 години, висок 170 см и тегло 70 кг - и преброите колко клетки има, получавате около 30 трилиона (трилион е едно и 12 нули). При такъв средностатистически човек ще има приблизително същия брой бактерии.       Малките същества живеят навсякъде: на челото, в подмишниците, в носа и устата, по петите, гениталиите и върховете на пръстите. Микробиологът Роб Найт и колегите му от Университета на Колорадо в Боулдър са установили например, че бактериите, които обитават дясната ръка, са различни от тези, които обитават лявата. Освен това на всеки пръст процъфтява отделна микробна общност, за разлика от тези на други пръсти. Като анализирате бактериите, живеещи на компютърната мишка, можете да разберете с 90% вероятност чия е.   Но най -вече микробите живеят в червата. Бактериите изпълват всичките му части, помагат ни да усвояваме храната и да синтезираме някои витамини. Дълго време се смяташе, че ролята на чревните обитатели е ограничена до това, така че учените и лекарите не им обръщат прекалено много внимание. Въпреки това през последните години стана очевидно, че хората силно подценяват своите „съседи“. В продължение на милиони години съвместен живот микробите, живеещи в нашата вътрешност, са се научили да управляват перфектно  вулгарния „транспорт“. Тяхната цел е да живеят възможно най -комфортно, да се възпроизвеждат и да получават много храна. За да направят това, бактериите ни принуждават да правим това, което искат от нас, без дори да осъзнават, че ни ръководят.  

image





Настроението ни: работата на „чревния мозък“ Всеки е имал дни и месеци, когато настроението му се разваля без видима причина. И тогава изведнъж се подобрява - отново, сякаш от само себе си. Последните научни доказателства показват, че бактериите, живеещи в червата, могат да „организират“ необясними промени в настроението. Много от тях са в състояние да синтезират "човешки" невротрансмитери - вещества, които контролират работата на мозъка. Например 90% от серотонина, невротрансмитер, който ни дава добро настроение и спокойствие, се произвежда от чревни бактерии. Микробите синтезират много други основни вещества, включително успокоителната гама-аминомаслена киселина на главната нервна система (GABA) и основния мотивационен невротрансмитер допамин.    


image





Чревните бактерии се изследват чрез получаване на материал от ректума   Чревните невротрансмитери не могат да достигнат до мозъка-те са блокирани от т. нар. кръвно-мозъчна бариера, плътен слой клетки, който филтрира потенциално опасни вещества. Но не е необходимо да влияем на главата, за да променим настроението: във вътрешността си имаме собствен „мозък“, с който бактериите работят. Повече от 100 милиона неврони са осеяни по червата - далеч повече от, да речем, гръбначния мозък. „Чревният мозък“ не знае как да решава уравнения или да запаметява чужди думи, но следи процесите, които протичат във вътрешността ни 24 часа в денонощието, и ги „усуква“ в зависимост от условията. Част от информацията се изпраща нагоре по т. нар. блуждаещ нерв  към  „главния мозък“ и като влияят върху тази информация, бактериите могат да контролират настроението ни.   През 2011 г. изследователи от Канадския университет Макмастър и Ирландския национален университет в Корк хранеха лабораторни мишки с лактобацилус рамнозус. Животните, които редовно ядат няколко милиарда от тези микроби, стават забележимо по -спокойни и по -малко реагират на стрес - поради факта, че синтезът на GABA рецептори в мозъка им се променя. Но ако блуждаещият нерв беше отрязан при мишките, ефектът изчезна. Учените смятат, че L. rhamnosus и други микроби влияят по някакъв начин на "чревния мозък" и блуждаещия нерв и вече той изпраща сигнал до мозъка, че е необходимо да се промени синтеза на определени молекули.   Депресия и стрес: заразна тъга Склонността към определени поведения може да „зарази“ други с помощта на правилните микроби. Ирландски учени изолират бактериите, които живеят в червата на хора с клинична депресия и ги трансплантират в плъхове, отгледани в стерилни условия, тоест те нямат собствен микробиом. Много бързо здравите преди това плъхове загубиха интерес към живота, започнаха да отказват храна и да прекарват почти цялото си време в уединени укрития. Метаболизмът на техните невротрансмитери също се промени: по всички признаци животните развиха депресия.    
image




Verrucomicrobia бактерии, открити във водоемите  и червата на хората По същия начин можете да „заразите“ гризачите с любов, за да овладеете всичко ново. След трансплантацията на бактерии от мишки-изследователи, стерилни роднини, безразлични към приключенията, също започнаха активно да изучават загражденията и лабиринтите.   Между другото, самите стерилни мишки винаги се характеризират с повишена тревожност. И това не е случайно. Когато се роди животно, бактериите обикновено веднага колонизират вътрешностите му: първо от родовия канал на майката, след това от околната среда. Влизайки в новия дом, микробите започват да изпращат различни химически сигнали, които коригират физиологичните системи на реакцията на стрес. И ако животните не бъдат снабдени с бактерии навреме, те се развиват неадекватно чувствителни. Ето защо е толкова важно да се осигури потокът на "правилната" флора за бебета, особено ако те са родени чрез цезарово сечение и не са получили бактериите на майката. Прекомерният стерилитет по този въпрос само ще навреди.     image





Бактериите от групата Bacteroides са основните "екстри" на червата. Те също причиняват много опасни заболявания.
Вокруг Света



Гласувай:
1



1. mastino - Бебетата се раждат средно с 37, 2 ...
01.08.2021 12:05
Бебетата се раждат средно с 37,2 трилиона клетки и 39 трилиона други микроорганизми - бактерии, гъбички, хелминти и вируси. Повечето от тях живеят в симбиоза и подпомагат организма ни.
Проблема е, че бактериите и вирусите имат развит изкуствен интелект и йерархия помежду си.
цитирай
2. radostinalassa - Какво полезно дават тук...
01.08.2021 12:54
гъбичките? Аз мисля, че са вредни и трйбва да ги унищожаваме и до ги държим гладни.
цитирай
3. mastino - До - radostinalassa
04.08.2021 00:17
Някои гъбички, бактерии и др. са полезни за организма ни, защото произвеждат голяма част от необходимите ни ензими. Т.е. те се грижат за нашето здраве.
цитирай
4. radostinalassa - Аз не знам да има полезни гъбички. Кои са те ?
04.08.2021 13:51
mastino написа:
Някои гъбички, бактерии и др. са полезни за организма ни, защото произвеждат голяма част от необходимите ни ензими. Т.е. те се грижат за нашето здраве.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13134009
Постинги: 11560
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години